Robert Fico ( till vänster)  skakar hand Peter Pellegrini (till höger)
Foto: Martin Baumann / TT

Slovakien får ny premiärminister

1:12 min

Slovakiens premiärminister Robert Fico har avgått. Han efterträds av sin partikamrat och vice premiärminister Peter Pellegrini.

Trycket på Fico blev för stort efter uppgifter om samröre med italiensk maffia, som den mördade journaliusten Jan Kuciak skrev om.

Med skiftet på premiärministerposten hoppas Fico att protesterna i landet ska avta. Men utnämningen av Pellegrini, som beskrivs som Ficos högra hand bekräftar i många missnöjda slovakers ögon att Fico kommer att fortsätta ha ett finger med i spelet.

Den mest akuta regeringskrisen är kortsiktigt löst. Det blir inget nyval, vilket alla tre koalitionspartier ville undvika mot bakgrund av deras minskade opinionsstöd sedan den pågående politiska turbulensen bröt ut efter mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö. Kuciak skrev bland annat om misstänka kopplingar mellan Fico och italiensk maffia.

Det råder stort missnöje med maktmissbruk och den utbredda korruptionen i landet. Tilltron till rättsväsendet är låg och många tvivlar på att morden kommer att utredas grundligt så länge Fico och hans förre inrikesminister Kalinak har fortsatt inflytande.

Dagens besked tycks ha stärkt motståndet och kraven på nyval. För tredje veckan i rad planeras stora fredagsdemonstrationer runt om i landet och inför morgondagen kommer rapporter från ännu fler städer att man ansluter sig till protesterna under parollen för ett anständigt Slovakien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista