Nordkoreas utrikesminister vill stanna längre

0:19 min

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, som inlett samtalen med utrikesminister Margot Wallström, förlänger sitt besök i Sverige. Frågan är om visiten leder till besked om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är beredd att träffa USA:s president Donald Trump.

Ri Yong-Ho har hela världens ögon på sig under vistelsen som är ännu ett steg i den senaste tidens intensiva diplomatiska aktiviteter kring Nordkorea.

Att han reser just till Stockholm beror på den särskilda roll Sverige har som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatisk representation i Pyongyang.

Strax efter klockan 18 landade den nordkoreanska delegationen på Arlanda. Efter ett stopp på Nordkoreas ambassad på Lidingö utanför Stockholm, anlände Ri Yong-Ho och hans fyra medarbetare vid 20.30-tiden till utrikesdepartementet på Gustav Adolfs torg och försvann snabbt in i Arvfurstens palats där en arbetsmiddag väntade.

Vid 23-tiden avslutades mötet, enligt Expressen. Samtalen fortsätter under fredagen.

Exakt vad programmet bjuder på har varit höljt i dunkel. Fler detaljer kommer dock ut nu.

Tidigare var det känt är att nordkoreanerna skulle överlägga i två dagar med Margot Wallström, kabinettssekreterare Annika Söder och bland andra riksdagsledamot Kent Härstedt med mångåriga kontakter med Nordkorea.

Men Ri Yong-Ho förlänger besöket och åker hem först på söndag, rapporterar SVT Nyheter , som också erfar att företrädare för fredsforskningsinstitutet Sipri ska delta i möten med den nordkoreanska delegationen och diskutera Nordkoreas intentioner vad gäller nedrustning av kärnvapen.

Mötet är helt inriktat på situationen på den koreanska halvön och hur man ska komma vidare med den positiva utveckling som ändå sker i relationerna.

– Om det är så att huvudaktörerna vill att Sverige ska spela en roll, facilitera, vara forum eller en länk eller vad det kan vara, så är vi beredda att göra det, säger statsminister Stefan Löfven.

– Det här är en sådan oerhört viktig fråga. Vi är ett militärt alliansfritt land och har en lång närvaro i Nordkorea och med det förtroende som vi har så tror vi att vi kan spela en roll, men det måste vara huvudaktörerna som bestämmer i så fall vilken roll Sverige ska ha.

Med huvudaktörerna avser Löfven Nordkorea, Sydkorea, USA, Japan och Kina.

– Vi ska inte vara naiva och tro att det är Sverige som löser de här problemen.

Enligt uppgift till TT har alla tunga aktörer varit delaktiga i förberedelserna av Sverigemötet. Dagordningen är välfylld och ska innehålla "en diger lista på stort och smått".

Bland annat kommer ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att finnas med i diskussionerna. Men enligt TT:s källor väntas inga beslut om när och var ett sådant historiskt möte kan ske.

Än så länge har Nordkorea inte gett något officiellt svar på hur man ställer sig till ett toppmöte. Många är därför intresserade av om den nordkoreanske utrikesministern kan bryta tystnaden och ge mer besked när han är i Stockholm.

Efter lång tid av upptrappning, hot och vapenskrammel har Nordkorea och USA gjort helt om, vilket uppgifterna om ett möjligt toppmöte är ett tecken på. Förhoppningen med mötet i Stockholm är att det ska leda vidare till nya möten på högre nivå, som slutligen kan leda till avspänning.

Kontakterna kring Nordkorea har varit allt tätare den senaste tiden. I slutet av januari besökte en nordkoreansk delegation, ledd av vice utrikesminister Han Song-Ryol, Stockholm. Förutom läget på Koreahalvön stod det svenska skyddsmaktsuppdraget i fokus för samtalen. Han Song-Ryol fick även hälsa på Stefan Löfven och Margot Wallström.

Strax innan deltog kabinettssekreterare Annika Söder i ett möte i Vancouver om läget på den koreanska halvön, som Kanadas och USA:s utrikesministrar hade bjudit in till.

När det nu spekuleras kring var ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un skulle kunna äga rum förekommer Sverige bland andra förhandstips som Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Kim har dock inte lämnat Nordkorea sedan han tog över ledarskapet 2011.

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten från sin far Kim Il-Sung.

Sverige etablerade diplomatiska kontakter med det slutna Nordkorea 1973 och var länge det enda västlandet med obruten representation och ambassad i Pyongyang. Sverige agerar som mellanhand för västerländska länder som saknar diplomatisk representation i Nordkorea - bland annat USA och Kanada.

Sverige har också funnits på plats vid gränsposteringen mellan Nord- och Sydkorea - vid byn Panmunjom - varje dag sedan 1953. Vid den demilitariserade zonen pågår en insats, inom ramen för de neutrala ländernas övervakningskommission (NNSC), med uppgift att se till att vapenstilleståndsavtalet efter Koreakriget följs.

Nordkoreas ambassad i Sverige ligger sedan 1988 ligger på Lidingö norr om Stockholm.

Källa: P3 Dokumentär, Försvarsmakten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista