Centern vill tvinga polisen att utreda fler brott

2:02 min

Centerpartiet vill begränsa polisens möjlighet att direktavskriva brottsanmälningar, det vill säga att inte utreda. Något som polisen gör när det saknas spaningsguppslag. Ungefär hälften av brotten utreds aldrig och det är ett stort problem, säger Johan Hedin, Centerns rättspolitiske talesperson.

– Det är viktigt att vi säkrar förtroendet för rättsväsendet. När jag pratar med folk ute i landet så får jag ofta höra att trots att man har gjort allting rätt - gått med i grannsamverkan, tagit mobilbilder och signalement och kanske registreringsnummer - så upplever man att polis och åklagare inte gör nånting, säger Johan Hedin. 

– Utredningarna läggs ner ganska lättvindigt och vi vill titta på om man kan försöka begränsa den möjligheten, så att folk känner att polisen kommer och hjälper dem när de ringer, säger Johan Hedin.

De färskaste siffrorna som finns är från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och gäller år 2016. Polisen direktavskrev då hälften av de 1,5 miljoner anmälningar om brott som kommit in. Det betyder att vartannat brott aldrig utreddes.
 
– I alla de fall där man i dag säger att man saknar spaningsuppslag så bör man titta en gång till, säger Johan Hedin.

De här direktavskrivningarna görs ju utifrån polisens erfarenhet av vad som är möjligt att lösa, att man ska använda resurserna där man verkligen kan lösa brott?

– Nyckelordet här är resurser. I kombination med att vi tillför resurser till polisen och att vi skärper upp regelverket kring direktavskrivning så kan vi få fler dömda för brott i Sverige, säger Johan Hedin.

Men är det inte slöseri med resurser att fortsätta att utreda fall där polisen bedömer att det inte går att komma fram?

– Det kan aldrig vara slöseri med resurser att säkra förtroendet för rättsväsendet, säger Johan Hedin.   
 
Centerpartiet vill också införa hårdare straff för inbrott, ge tullen större befogenheter för att stoppa utsmugglingen av stöldgods, samt göra vapensmuggling till en egen brottsrubricering, med hårdare straff än idag.

– Vi har idag skjutningar och en stor tillgång på illegala vapen i Sverige. Om vapensmuggling är en egen brottsrubricering med särskilt straffvärde kan man sätta in särskilda insatser mot just smugglingen av illegala vapen, säger Centerns Johan Hedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista