Hanif Bali
Hanif Bali (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Riksdagsledamoten Hanif Bali utreds efter tweet om UD-mejl

"Bali har agerat ytterst omdömeslöst"
1:04 min

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali utreds internt av moderaterna efter att via twitter ha fört vidare uppgifter från den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag

Det uppger moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, för Dagens Nyheter.

Uppgifterna gäller en intervju med ryska människorättsaktivister som en journalist gjort.

UD misstänker att de kontakter man där haft med journalisten inför intervjun, kan ha avlyssnats och förts vidare till Nyheter Idag.

Billström uppger för DN att moderaterna kontaktat riksdagens säkerhetstjänst med anledning av att Hanif Bali så snabbt kunde sprida denna mejlväxling vidare.

Riksdagen har i sin tur kontaktat Säpo.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström vill inte ge någon radiointervju men skriver i ett uttalande att han ser utomordentligt allvarligt på det som inträffat - och att Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst.

Bakgrunden är mejl som har skickats mellan Utrikesdepartementet och journalisten om en intervju med en människorättsaktivist.

De här mejlen begärdes ut av den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag. Och den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali publicerade en skärmdump av mejlen på sitt twitterkonto.

När Moderaterna fick veta att Hanif Bali twittrat ut mejlen, uppmanade de honom att radera tweeten.

Det har Hanif Bali gjort. Han har också bett journalisten om ursäkt och sagt till nyhetssajten Omni att han agerat extremt omdömeslöst.

Ekot har utan framgång sökt Hanif Bali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".