Ekeroth utanför SD:s valsedel

1:44 min

SD:s valkonferens har beslutat om 59 kandidater till riksdagsvalet i höst. Bland de namnen finns inte den omstridde riksdagsledamoten Kent Ekeroth med.

Därmed vann valberedningens förslag över den alternativa namnlista som lanserats av partidistriktet i Västerbotten. Röstsiffrorna blev klara 119 mot 52.

Många av de drygt 170 röstberättigade ombuden var dock missnöjda med att flera kända namn saknas på valberedningens lista.

– Jag måste erkänna att när jag såg valberedningens förslag blev jag lite smått chockerad, sade David Lång, ledamot av partistyrelsen i debatten inför beslutet.

Han pekade på att en tredjedel av de nuvarande riksdagsledamöterna inte finns med på listan.

Björn Söder, riksdagens andre vice talman och tidigare partisekreterare i SD, uppmanade konferensen att inte slänga bort värdefull erfarenhet och kompetens.

Söder var bland annat kritisk till att Kent Ekeroth och SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson petats.

Ekeroth var inblandad i den så kallade järnrörsskandalen och har också åtalats, men friats, från anklagelser om misshandel i samband med ett uppmärksammat krogbråk.

Men han har också profilerat partiet i sitt tidigare uppdrag som rättspolitisk talesperson.

– Han är kanske den hårdast arbetande riksdagsledamot vi haft, säger Söder.

Bengt Malmberg, Skåne, tog upp Ekeroths privata leverne. Han menade att Ekeroth haft ett tufft liv och ofta blivit provocerad ute på stan.

– Han är inte dömd för något. Han har varit på fel plats vid fel tillfälle, sade Malmberg.

– Kents negativa publicitet är en mediaskapelse som vi alla gått på.

Mattias Krantz från Västra Götaland tyckte att partiet behöver stenhårda retoriker som Ekeroth, som inte viker sig.

Valberedningen har inte motiverat varför till exempel Ekeroth och Jansson petas. Några tänkbara motiv dök upp i debatten.

EU-parlamentarikern Peter Lundgren tog upp hur Ekeroth betett sig ute på stan och betonade att man måste tänka på att man som SD-politiker inte har något privatliv när man går ut genom ytterdörren.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, betonade vikten av att partiet förnyar sig.

– Vi måste göra upp med stereotyper och nidbilder som finns av partiet.

Partisekreteraren Richard Jomshof underströk att uppdraget som riksdagsledamot kräver ödmjukhet och socialt samspel.

I förra valet fick SD 49 riksdagsmandat. Partiet räknar med en ny valframgång och att alla 59 riksdagskandidater är garanterad en riksdagsplats. Av dem är 17 kvinnor.

Namnlistan bestod först av 60 namn, men Linnea Bjuhr, Uppsala, meddelade under debatten att hon varit tydlig med att hon aldrig har velat stå på valbar plats och att hon trivs bättre med att vara småbarnsmamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista