Kulturhuset Stadsteaterns förre vd har avlidit

1:57 min

Sent igår kom besked att den tidigare vd:n för Stockholms stadsteater, Benny Fredriksson, har avlidit under en resa utomlands. Han blev 58 år.

Sophia Artin är chef på teater Galeasen i Stockholm. Så här säger hon om vännen och kollegans bortgång.

– Han var en arbetsmyra minst sagt. Han var oerhört dedikerad sin uppgift och lade ner den största delen av sitt liv på teatern, säger Sophia Artin.

Benny Fredriksson hade många år som skådespelare och regissör i bagaget innan han blev chef. Efter utbildningen på scenskolan i början av 80-talet arbetade han bland annat på Kungliga operan, Göteborgs stadsteater och Riksteatern.

Bland hans tidigare chefsuppdrag fanns det som konstnärlig ledare för Parkteatern, vilket han tillträdde 1996. Efter en kort period som ensemblechef på Stockholms stadsteater blev han 2002 vd densamma.

Sveriges radios teaterkritiker Anneli Dufva beskriver honom som en framgångsrik ledare.

– Det han verkligen också lyckades med var att göra Stockholms stadsteater till publikens teater. Han var väldigt bra på att lägga en varierad repertoar som kunde locka många olika sorters människor, säger Anneli Dufva.

Men i december förra året avgick han som vd efter att det riktats hård kritik mot hans ledarskap.

– Mer än att själv vara konstnär, ville han leda. Han ville själv kunna bestämma och utforma den här institutionen på det sätt som han såg framför sig som det ideala. Och då kan man ju förstå att det i en så stark vilja möjligen kan finnas en baksida, säger Anneli Dufva.

För Teater Galeasens chef Sophia Artin innebär Benny Fredrikssons bortgång även förlusten av en nära vän.

– Den betydelse för svensk teaterliv kan knappt förklaras. Han var också en personlig vän till mig och min familj, säger Sophia Artin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista