förskola
1 av 2
Arkivbild. Foto: TT
Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal.
2 av 2
Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal. Foto: Anders Wiklund/TT

Kommunal: Kan behövas lag om lägstabemanning

1:59 min

Fackförbundet Kommunals medlemsundersökning visar att många förskolor är underbemannade. Riksdagen kan behöva lagstifta enligt Kommunals ordförande.

– Man måste bemanna efter hur många barn som finns inne på förskolan och hur pass arbetstyngt jobbet är. Och vi stänger inte dörren för att långsiktigt verka för att man ska införa lagkrav i sådana fall, om det inte sker en förbättring, Tobias Baudin.

När Kommunal nyligen gjorde en medlemsundersökning om förhållandena på landets förskolor uppgav 65 procent att bemanningen var bristfällig en gång varje vecka eller mer.

Samtidigt uppgav 30 procent av medlemmarna inom förskolan att det uppstod risk för barnen någon gång per vecka.

Skolverket har infört riktlinjer för hur många barn per anställd som ska finnas i förskolan, men alla kommuner och förskolor följer inte de riktlinjerna konstaterar Kommunals ordförande. Det råder också stor brist på utbildade barnskötare, säger Tobias Baudin.

– Bara i år så behöver det anställas 2 300 barnskötare. Så fler måste välja att söka sig till barnskötaryrket och förskolläraryrket. Då handlar det om att förbättra arbetsvillkoren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".