Sluttwittrat för Hanif Bali (M) – men fortsätter på Facebook

4:45 min

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar partistyrelsen, och han slutar även twittra.

Det är kanske framförallt tack vare sociala medier som Hanif Bali (M) har gjort sig ett namn. Men nu är det sluttwittrat för riksdagsledamoten, som har hunnit samla på sig över 83 000 följare. 

Men Bali drar sig inte undan sociala medier helt. Istället vänder han nu till att enbart figurera på Facebook tills vidare. De olika plattformarna har olika målgrupper, förklarar Brit Stakston, expert på digitala medier.

– Twitter är och kommer fortsätta vara väldigt viktigt. Det är den plattform du har för opinionsbildningssfären. Det du gör på Twitter får snabbt ett stort genomslag i relation till journalister och opinionsbildande aktörer. Facebook har alltid präglats av en nära kommunikation, du har din starkaste fanbase där, säger Brit Stakston.

Tonläget på sociala medier har diskuterats flitigt och anklagats för att vara för hårt. Brit Stakston påpekar att Hanif Bali lyft fram Donald Trump och Jeremy Corbyn som förebilder gällande framgångsrika metoder på Twitter. Hon menar att deras tillvägagångssätt skapar ett negativt samtalsklimat på nätet. 

– Den metoden man debatterar med där gör något med det offentliga samtalet. Det som är så allvarligt är att det inte nästan gått att diskutera något med Hanif Bali, eftersom du får väldigt mycket hat, hot och påhopp, säger digitala medier-experten Brit Stakston. 

Det var efter att ha publicerat en mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen på Twitter, som Hanif Bali mötte en kritikstorm. Moderaternas krishantering ledde till att Bali lämnar partistyrelsen, men han fortsätter att kandidera till riksdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista