Luftfartsverket deltog i vapenmässa

2:15 min

Trots att de bara ska syssla med civil flygledning deltog Luftfartsverket på en av världens största vapenmässor i Abu Dhabi för att marknadsföra sina digitala tjänster.

– Vi var där för att visa digital trafikledningslösning, det vill säga RTS, Remote Tower Services, förklarar Maria Wall Petrini som är VD på Luftfartsverkets dotterbolag LFV Aviation Consulting.

Vapenmässan IDEX i Förendade Arabemiraten är en av världens största. 2015 var svenska Luftfartsverket, LFV, genom sitt helägda dotterbolag här för att sälja sina fjärrstyrda flygledartorn. Trots att de varken ska syssla med vapen eller militären, utan bara jobba på den civila marknaden. 

Varför på en militärmässa, en av de största i världen?

– Vi fick en fråga om att delta just för att det finns ett intresse både civilt och militärt för digital flygtrafikledning.

Pieter Wezeman på fredsforskningsinstutet SIPRI är en av världens främsta experter på vapenexport. Han reagerar på att LFV var på plats på vapenmässan.

– Det är lite underligt att just LFV skulle vara där. Då undrar man huruvida man har som syfte att sälja det här också till militären. För man kan ju väldigt mycket förstå att militären är extremt intresserade av såna produkter. 

Hur kan man fundera kring det? 

– Om det säljs för att användas av den emiratiska militären så är det solklart att det faller under svensk vapenexportregelverk. Det är ju klart.

Och något tillstånd att sälja sitt fjärrstyrda flygtrafiksystem till utländsk militär hade varken Luftfartsverket eller deras dotterbolag. 
 
Var det ett bra sammanhang för LFV som ändå marknadsför sig som en civil luftfartsaktör internationellt, att vara i det sammanhanget?

– Nej, om man är efterklok så kan man säga nej. Och vi har aldrig varken förr eller senare varit med på någon militär mässa, medger Maria Wall Petrini från LFV Aviation Consulting.

Hela Kalibers granskning kan du lyssna på i vår app SR Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista