Brexit-avtal nästan klart

1:57 min

EU och Storbritannien har kommit överens om en stor del av utträdesavtalet vad gäller brexit.

På en presskonferens vid 13-tiden sa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att man nått en uppgörelse efter att man suttit vid förhandlingsbordet 'dag och natt'. Nu har man lyckats enas om en övergångsperiod. Den blir på 21 månader med start från 29 mars 2019, datumet då Storbritannien lämnar EU.

Under övergångsperioden kommer Storbritannien inte att delta i beslutsfattande inom unionen.

– Men de kommer behålla sina fördelar med den inre marknaden och tullunionen. Därmed behöver de respektera alla europeiska regler, precis som andra medlemsstater gör, säger Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare.

Syftet med övergångsperioden är dels att vinna mer tid för att ta fram ett handelsavtal, dels att ge företag och privatpersoner möjlighet att anpassa sig efter den nya verklighet som brexit efterlämnar.

Men det återstår mycket arbete kring detaljerna – inte minst när det gäller Irland och Nordirland. Storbritannien har i princip gått med på EU:s plan som innebär att Nordirland stannar kvar inom tullunionen. EU har insisterat på att det inte får dras en hård gräns mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland, eftersom det skulle kunna äventyra fredsavtalet parterna emellan. 

Den kniviga frågan kommer att kräva fler samtal innan den kan lösas helt, tycker båda sidor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista