Ny marknad för gröna privatsparare

2:19 min

Så kallade gröna obligationer har snabbt blivit en jättemarknad för bolag som behöver finansiering till miljövänliga projekt. I Stockholm öppnades i dag den första handelsplatsen i världen för den här typen av värdepapper riktade till småsparare.

Den totala marknaden för så kallade gröna obligationer har snabbt vuxit från ingenting till att bli en världsmarknad värd 156 miljarder dollar i fjol. 

– Jag skulle vilja säga att vi nästan har en utbudsbrist på gröna obligationer idag. Jag är helt övertygad om att vi som privatpersoner har ett stort intresse av att vara med och investera i en hållbar framtid och en grön omställning, säger Fredrik Ekström, chef för fixed income på Nasdaq i norden. 

Men det har framför allt varit stora institutioner som har köpt obligationerna. Mot att de får en garanterad ränta får bolaget bakom obligationen ett tidsbestämt lån som ska lösa finansieringen av miljö- och klimatsmarta projekt. Nu har det för första gången i världen skapats en marknadsplats för den här typen av värdepapper som riktar sig till små investerare och privatpersoner. 

Den än så länge enda obligationen på listan, som heter "First north sustainable retail bonds", ges ut av ett bolag som satsar på solpaneler i Kina. Handel drog igång samtidigt som börsen öppnade på måndagsmorgonen.

– Vi hade drygt 2.000 personer som tecknade den här obligationen, så det finns ett stort intresse där ute, säger Frederic Telander, vd för Soltech energy med det svenska dotterbolaget ASAB, som står bakom obligationen.

En av dem som satsat pengar är Amie Malmberg. 

– Jag tänkte; Ska jag ha pengarna på banken eller göra något vettigt av dem? Så jag gjorde något vettigt! Solpaneler kan bli väldigt bra, inte minst för Kina som är så nedsmutsat, säger Amie Malmberg. 

I och med att obligationen handlas som en aktie på en börs kan priset på den både gå upp och ner. Samtidigt har den en hög utlovad ränta.

En hög ränta brukar indikera en hög risk?

- Ja, men jag tänkte att jag satsar, så får vi se hur det går. Jag tänkte framförallt att jag gör något bra. Inte bara för mig, utan för världen, säger hon.

Men Claes Hemberg, mångårig sparekonom, höjer ett varningens finger kring den nya sparformen.

– Jag tycker absolut att gröna obligationer behövs i en hållbar ekonomi. Men det är inget för privatpersoner, det är alldeles för komplicerat för dem. Obligationer som idé bygger mycket på matematik, och när man ser ordet "grönt" framför sig riskerar man att köpa bara för att det är grönt, istället för att inse att de kan variera ganska häftigt i pris de närmaste åren, säger han.

– Vi har varit noga att förklara processen och vad vi tänker göra. Och vi har gjort det här under en längre period och det har fungerat väldigt bra, säger Frederic Telander, vd för Soltech energy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista