Efter inlägget på Facebook – eventuell regeringskris i Norge

1:23 min

Norge står på randen till en regeringskris. Ledningen för vågmästarepartiet Kristelig Folkeparti har inte förtroende för justitieminister Sylvi Listhaug. Det sade partiledare Knut Arild Hareide efter ett mer än fyra timmar långt partistyrelsemöte i dag.

Det har blivit jättebråk kring justitieministerns Facebookinlägg om Arbeiderpartiets hållning till terrorister. Kritiken har lett att Sylvi Listhaug hotas av misstroendeförklaring i parlamentet Stortinget i morgon.

Fem oppositionspartier vill fälla den kontroversiella ministern, och Kristelig Folkepartis åtta Stortingsledamöter avgör om det blir majoritet eller inte för en misstroendeförklaring.

Enligt flera norska medier har statsminister Erna Solberg antytt att hon kommer ställa en så kallad kabinettsfråga som innebär att hela regeringen hotar att avgå om det blir ett misstroende mot justitieministern.
Det pågår alltså ett politiskt spel med höga insatser i Norge.

Ledningen för Kristelig Folkeparti uppmanar nu statsministern att agera för att undvika en möjlig regeringskris. En tolkning av det kan vara att statsministern kan undvika misstroende om hon snabbt flyttar Sylvi Listhaug från posten som justitieminister.

Erna Solberg har dock hittills sagt att det är hon och inte oppositionen som avgör hur regeringen ska se ut. Klockan tio i morgon inleds debatten i Stortinget som kan leda till att Norges regering faller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista