Ståltullsbeslut väntas dominera G20-möte

1:06 min

I dag träffas finansministrarna från G20-länderna i Argentinas huvudstad Buenos Aires för att diskutera handelsvillkor, kryptovalutor och hur automatiseringen påverkar arbetsmarknaden. Men mötet väntas domineras av USA:s beslut att införa ståltullar.

Argentina har planerat en fullspäckad agenda för finansministermötet som inleds i Buenos Aires i dag. Det är första gången ett sydamerikanskt land är värd för G20-gruppen, och president Mauricio Macri stoltserar med att han öppnat den argentinska ekonomin mot omvärlden.

"Vi har gått från att vara ett land som ställde in betalningarna till ett land som nu organiserar G20-möten" sade Argentinas finansminister Nicolás Dujovne i sitt invigningstal inför de inbjudna finansministrarna. Toppmötet med regeringschefer äger rum i november i år.

Automatiseringen inom industrin, kryptovalutor och infrastruktur är huvudämnen för mötet, men de riskerar nu att hamna i skuggan av ett annalkande handelskrig.

USA:s president Donald Trumps beslut att införa tullar på stål och aluminium träder i kraft nu på fredag, och den frågan väntas dominera det två dagar långa mötet, som sker bakom lyckta dörrar.

Flera länder väntas också trycka på för att reglera digitala valutor, en fråga där ju Sverige gått i bräschen. Riksbanken har planer på att införa en svensk e-krona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista