Listhaug avgår som justitieminister i Norge

3:10 min

Norges justitieminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet avgår, rapporterar NRK och hänvisar till NTB.

Upprinnelsen till avgången är ett politiskt bråk som briserat i landet efter ett kritiserat Facebook-inlägg som Listhaug gjorde härom veckan. I det skrev hon att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan hade statsminister Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

En misstroendeomröstning mot henne var planerad att äga rum i dag. Enligt källor till norska medier skulle ett misstroende mot henne ha kunnat få hela statsminister Erna Solbergs regering att avgå.

– Man hade så sent som i går kväll, i natt, möte i statsministerns bostad, där Sylvi Listhaug var med. Då kom det inga tecken på att det här skulle ske. Listhaug har varit fast besluten på att stanna kvar, men nu väljer hon att att lämna för att inte riskera att hennes eget parti förlorar regeringsmakten, säger Jens Möller, Sveriges Radios korrespondent i Norge.

Hon hävdar att detta är ett eget beslut, rapporterar Jens Möller.

– Det viktigast för henne är att det är hennes parti, Fremskrittspartiet, som ska styra norsk asyl- och invandringspolitik de kommande tre åren, och inte oppositionen, säger Jens Möller.

Listhaug säger på en presskonferens att hon bett om ursäkt för sitt kritiserade Facebook-inlägg, men är samtidigt kritisk till vad hon uppfattar som försök från Arbeiderpartiet att begränsa hennes yttrandefrihet.

– Jag ska vara den jag är, och det är viktigt för min integritet, säger hon, och tillägger att hon bättre kan utöva sin yttrandefrihet om hon avgår från justitieministerposten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista