Avtal om delpension för dyrt

Från ocn med årsskiftet kan statligt anställda över 61 år ta ut delpension, att arbeta kortare tid och samtidigt ha kvar stor del av lönen. Alla kommer dock inte att ha den möjligheten eftersom flera myndigheter anser att de inte har råd att bevilja deltidspensioner.
Det nya delpensionsavtalet börjar gälla vid årsskiftet och innebär att statligt anställda som är 61 år eller äldre kan få minska sin arbetstid med upp till femtio procent, samtidigt som en stor del av lönen bibehålls. En person som väljer att arbeta halvtid kommer till exempel att få 80 procent av heltidslönen. Det här är en kostnad som arbetsgivaren kommer att få stå för. Omöjligt att klara av En rundringning bland statliga myndigheter i Uppsala, som Sveriges Radio Uppland har gjort, visar att det finns en oro för hur man ska ha råd att bevilja de anställda delpension. Länsstyrelsen i Uppsala har till exempel omkring 150 anställda och det är ungefär 20 stycken som har rätt till deltidspension. Om alla utnyttjar den möjligheten blir det en kostnad på flera miljoner och det är enligt länsrådet Ulf Henricsson omöjligt för länsstyrelsen att klara av. Inget rättvisesystem Det är Arbetsgivarverket som kollektivt har tecknat avtalet för alla statliga myndigheter. Enligt Christer Hedvall som är förhandlingsdirektör menar att det här inte är något att oroa sig för eftersom det knappast är troligt att alla över 61 kommer att begära delpension. Samtidigt medger han att det kan finnas myndigheter med dålig ekonomi som kommer att tvingas neka dom anställda delpension. Christer Hedvall säger att förutsättningarna för myndigheterna är olika och att det därför inte alltid blir rättvist. Det var de olika parterna överens om när avtalet skrevs. Det här är är en åtgärd som ska sättas in och kopplas direkt till myndighetens verksamhet och ekonomi anser Hedvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".