Solberg: Listhaug kan få ny ministerpost

1:20 min

Norges justitieminister Sylvi Listhaug avgår för att undvika en regeringskris efter det politiska bråket kring hennes kritiserade terrorutspel. Statsminister Erna Solberg öppnar dock för att ge henne en ny post i regeringen i framtiden.

På en presskonferens i dag berättade statsminister Erna Solberg att statsrådet Sylvi Listhaug meddelat henne sent i går kväll att Listhaug själv önskar att avgå som justite-, beredskaps- och invandringsminister mot bakgrund av den situation som hade uppstått i Stortinget.

– Jag har upplevt Sylvi som ett hårt arbetande statsråd som har varit upptagen av att genomföra politik. Hon varit en klar och tydlig stämma. Genom att avgå som statsråd har hon satt regeringssamarbetet och politiken först, sa Erna Solberg. 

– Den sista veckan har varit ansträngande för Sylvi. Hon har karaktäriserats på ett sätt som inte hör hemma i norsk politik.

På en direkt fråga valde statsministern att inte utesluta att Sylvi Listhaug kan komma tillbaka på någon ministerpost i regeringen under innevarande mandatperiod.

– Sylvi är en tuff dam, och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken och den politiska debatten från Stortinget och i olika positioner framöver. 

– Det att hon avgår innebär inte ett hinder för att hon kan bli statsråd senare i regeringen.

Erna Solberg valde att, under presskonferensen, inte ställa sig bakom några av Sylvi Listhaugs uttalanden. Ett av dem gäller påståendet om Kristelig Folkeparti som ett ryggradslöst parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista