Listhaug avgår efter kritik – Norge undviker regeringskris

2:52 min

Norges justitieminister Sylvi Listhaug avgår, och vårt grannland undviker därmed en hotande regeringskris. Listhaug har fått hård kritik för ett inlägg på Facebook om Arbeiderpartiets hållning till terrorister, och vid en presskonferens i morse sa den avgående ministern att det varit en "surrealistisk vecka".

– Det har varit en helt surrealistisk vecka, där ett facebookinlägg som jag beklagade har förvandlat norsk politik till ett dagis. Då är det min uppgift att uppträda vuxet, sa Sylvi Listhaug.

Hon hotades idag av en misstroendeförklaring i norska parlamentet Stortinget, men ministern meddelade i stället sin avgång två timmar innan Stortingsdebatten drog igång.

Listhaugs parti, Fremskrittspartiet, var annars redo att stötta henne.

– Vi var redo att lämna regeringen som ett svar på misstroendeförslaget, sa ledaren för Fremskrittsparti, Siv Jensen vid en pressträff.

– Det var alltså för vår del inte aktuellt att böja oss för kravet från Arbeiderpartiet och Kristelig Folkeparti om att byta ut Sylvi Listhaug.

Statsminister Erna Solberg hade antytt att hela regeringen skulle avgå om Stortinget röstade bort Sylvi Listhaug. Genom att ministern lämnar överlever Norges högerdominerade trepartiregering.

Vid en presskonferens i dag riktade Erna Solberg kritik mot den hätska tonen i mycket av den senaste tidens debatt. Statsministern tog bland annat avstånd från flera av Sylvi Listhaugs uttalanden i dag, bland annat när hon hävdar att Kristelig Folkeparti, Krf, är ett parti utan ryggrad och riktning.

– Jag ser ingen grund för att karaktärisera Krf så som Sylvi Listhaug gör.

Enligt statsministern har den senaste dryga veckans debatt kring Sylvi Listhaug haft en dynamik som ingen hade förutsett. I Stortingsdebatten idag gav Arbeiderpartiledaren Jonas Gahr Støre en stor del av skulden för utvecklingen just på att statsminister Solberg inte snabbt nog såg till att Listhaug tog bort och bad om ursäkt för sitt kritiserade Facebook-inlägg.

– Jag menar att statsministern alltför sent insåg hur spekulativt, osakligt och potentiellt farligt Listhaugs inlägg på Facebook var.

– Hon klarade inte att få sitt eget statsråd att beklaga ordentligt, ta bort inlägget och städa upp. Hon förstod inte allvaret, sa Jonas Gahr Støre i Stortingets talarstol.

– Det var Stortinget, ocoh inte statsministern, som till slut måste ta ansvar och säga ifrån om att justitie- och beredskapsministern saknade förtroende. Nog var nog. Det är svagt ledarskap!

Vid lunchtid på tisdagen hölls ett kort, extrainsatt regeringssammanträde i Oslo. Regeringen meddelar att fiskeriminister Per Sandberg från Fremskrittspartiet, åtminstone tillfälligt, tar över efter Sylvi Listhaug som chef för justitie- och beredskapsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista