Rekordbonus till Scanias anställda

1:34 min

Förra året blev ett starkt år för fordonstillverkaren Scania. Orderingången översteg för första gången 100 000 lastbilar – och för de anställda i Sverige väntar nu en rekordbonus på 36 000 kronor.

– Det är vi glada för, och det är signal till de anställda att när bolaget går bra ska vi dela med oss. Det är det högsta vi betalat ut och en rejäl förbättring jämfört med tidigare år, säger Henrik Henriksson, vd på Scania.

Scania, som ägs av den tyska fordonsjätten Volkswagen, hade ett starkt år ifjol. Försäljningen ökade och rörelseresultatet blev drygt 12 miljarder kronor – något som även kommer att märkas i de anställdas plånböcker.

Förra året fick bolagets 16 500 Sverigeanställda drygt 29 000 kronor var, men i år får de alltså en ännu högre bonus efter ytterligare ett rekordår.
Bonusen sätts in i värdepapper och kan börja tas ut efter tre år, men de som har sparat bonusarna sedan de började betalas ut år 1996 har samlat ihop en rejäl summa.

– Har man varit med sedan 1996 har man ackumulerat ungefär 700 000 kronor nu, säger Henrik Henriksson.

Men samtidigt som bolaget alltså säljer lastbilar som aldrig förr sjönk marknadsandelen lite under 2017, något som vd Henrik Henriksson förklarar med att man är mitt i ett generationsskifte mellan nya och gamla modeller. Och 2018 har börjat bra, i januari levererade Scania flest tunga lastbilar i Europa.

– Marknaden är stark, men vi tar också marknadsandelar med det nya lastbilsprogrammet vi har tagit fram. Det har gett resultat i vår orderingång som gick upp 30 procent under 2017, det är en markant förbättring, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista