Hamnkonflikten kan ta en ny vändning

1:35 min

Efter samtal mellan LO, Hamnarbetarförbundet och det andra facket i hamnarna, Transport, ska Hamnarbetarförbundet nu komma med besked om nästa steg. Transport tror på ett avtal som ger fredsplikt.

Transports avtalssekreterare Peter Winstén gör tolkningen att Hamnarbetarförbundet nu vill gå upp i Transport och teckna ett avtal som ger fredsplikt.

– Om jag bara får spekulera kring vad jag tror utifrån de diskussioner vi har fört och vad vi har föreslagit så vill jag göra en tolkning att de kommer säga att de kommer gå upp i Transport och då förhoppningsvis teckna ett hängavtal innan den processen är klar, säger han.

Just nu pågår inga stridsåtgärder från fack eller arbetsgivarparten i Göteborgs containerhamn. Men det råder inte heller arbetsfred eftersom det största facket i hamnen, Hamnarbetarförbundet, inte har kollektivavtal. Det är Transport som har avtalet.

Den långvariga konflikten har fått regeringen att tillsätta stridsåtgärdsutredningen, och utredningen jobbar med ett förslag om att begränsa strejkrätten, kunde Ekot avslöja.

Många fackförbund är oroliga för vad utredningen ska föreslå. LO, Hamnarbetarförbundet och Transport har sedan en tid fört samtal, och skulle de komma överens om en ordning som ger arbetsfred i hamnen kan utredningen tyckas överflödig.

– Skulle det bli ett sådant scenario som jag hoppas, en inriktning att de går med i Transport, så finns det ju ingen anledning att fortsätta med en processen, säger Peter Winstén.

Hamnarbetarförbundet vill inte säga om Transport gör rätt tolkning och hänvisar till en pressträff i morgon. Men Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér bekräftade i går att samtal förs. 

– Vi har haft diskussioner med LO och Transportledningen den senaste tiden för att se om vi kan hitta en lösning för att få bort den här konfliktutredningen. Vad den innebär, ett samgående eller kartell, eller något annat är alldeles för tidigt att säga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista