Kryptovalutor och världshandel blandades med oro för Trumptullar

1:21 min

I går avslutades G20-mötet i Buenos Aires, där finansministrar och centralbankschefer från världens 20 största ekonomier träffades för att tala om protektionism, kryptovalutor och villkoren för världshandeln.

– G20 måste sätta folkets behov i första rummet, och fokusera på jämlikhet och hållbarhetsfrågor, sa Argentinas president Mauricio Macri när han igår höll sitt avslutningstal på G20-mötet i Buenos Aires.

Mötet, som pågick i två dagar, kretsade mycket kring oron för ett tilltagande handelskrig, och den amerikanske presidentens beslut att införa tullar på stål och aluminium diskuterades intensivt.

Spaniens finansminister sa på en presskonferens i går att majorieten av G20-länderna ser en ökad protektionism som ett historiskt misstag de inte vill göra om.

USA:s finansminister Steven Mnuchin försvarade Donald Trumps tullar som han beskrev som rättvisa. Han bekräftade också att det pågår förhandlingar med olika länder som bett om undantag från tullarna, däribland Argentina.

En annan av mötets stora frågor var kryptovalutor. Flera länder har krävt ökad reglering av digitala valutor, och oroas över bland annat Sveriges planer på att införa en e-krona.

Men i den slutgiltiga kommunikén ingick ingen skrivning om reglering utan G20-länderna kom enbart överens om att fortsätta följa den digitala utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista