Rekord för norsk gränshandel i Sverige

1:50 min

Låga priser lockar rekordmånga kunder från Norge till Sverige. Enligt en färsk sammanställning gränshandlade norska kunder för motsvarande 16 miljarder svenska kronor under 2017.

Den norske pensionären Johan Johannessen handlar i Strömstad flera gånger i månaden, lockad av betydligt lägre priser.

– Det är ju mycket billigare i Sverige! Allt från socker, mjöl, vanliga hushållsvaror... kött också är billigare.

Vissa varor är hälften så dyra i Sverige som i Norge, och generellt kostar maten 10-30 procent mindre här, säger Johan Johannessen. Det innebär att han snabbt tjänar in kostnaden för att köra de dryga tre milen från hemmet till Nordby shoppingcenter.

Den norska gränshandeln omsatte rekordsumman 16 miljarder svenska kronor under 2017, enligt en sammanställning som norska statistiska centralbyrån publicerade på onsdagsmorgonen.

Vid årsskiftet höjde Norge skatten kraftigt på bland annat läsk och godis. Flera bedömare tror att gränshandeln kommer få en ytterligare skjuts av de höjda sockerskatterna.

– Det har ju blivit en stor förbannelse i Norge! Det var dyrt från tidigare, och så får man det på toppen. Då blir det många arga folk, säger Johan Johannessen.

Strömstad är den svenska kommun som lockar i särklass flest norska kunder. Den rekordstora gränshandeln leder till bland annat låg arbetslöshet i Strömstad och snabbare integration av nyanlända eftersom de relativt lätt kan få jobb, säger kommunalrådet Peter Dafteryd till Ekot.

Norge förlorar däremot 12 000 jobb på att så många norrmän väljer att handla i Sverige, enligt norska dagligvaruhandelns branschorganisation Virke.

– För oss är det uppenbart dramatiskt! Många arbetsplatser försvinner ut från Norge. Det innebär också att förlorar mycket pengar i skatter och avgifter på att vi inte får den omsättningen här i landet, säger Virkes direktör Ingvill Størksen till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista