Göteborgs hamn
Konflikten i Göteborgs hamn har pågått sedan april 2016. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Tänker inte vidta stridsåtgärder i dagsläget"

1:51 min

Nästa drag i den infekterade, fackliga hamnkonflikten gjordes av Hamnarbetarförbundet vid en pressträff på onsdagen.

– Svenska hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse ställer sig bakom att underteckna ett likalydande kollektivavtal med fredsplikt med Sveriges hamnar gällande alla våra avdelningar, säger Erik Helgesson som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse. 

Dessutom ställer sig styrelsen bakom att gå in i ett samarbetsavtal med Transportarbetarförbundet, där de tillsammans ska "uppträda som en förhandlingskartell" gentemot arbetsgivarsidan. Beskedet kommer efter att förbundet haft samtal med LO och det andra facket i hamnarna, Transportarbetarförbundet.

Erik Helgesson på Hamnarbetarförbundet kommenterar även den utestängning som arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar utfört mot förbundet, som har lett till att medlemmarna stängs ute från mycket av det fackliga arbetet i hamnarna.

– Sveriges hamnars agerande är en provokation. Den syftar till att få till en reaktion, möjligtvis för att ha en konfliktsituation för att rama in regeringens utredning om inskränkningar i strejkrätten, säger han och tillägger:

– I dagsläget tänker vi inte vidta några stridsåtgärder. Det finns ingen anledning att låta motparten bestämma hur och när vi slåss för att bli en fullvärdig avtalspart i den här branschen.

Den segdragna striden mellan arbetsgivaren, Transportarbetarförbundet och Hamnarbetarförbundet har pågått sedan april 2016. Det hela bottnar i att arbetsgivaren APM terminals har ett kollektivavtal med Transport, men inte med Hamnarbetarförbundet.

Konflikten mellan fackförbunden och arbetsgivaren har lett till strejker, varsel, fackliga blockader och lockouter från arbetsgivaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".