KD hade möte med Cambridge Analytica

1:45 min

Flera svenska riksdagspartier har blivit kontaktade av det omtvistade dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Men ingen säger sig ha köpt några tjänster.

– De kontaktade oss i maj, juni förra året och vi hade ett kort möte som vi ibland har med tjänsteleverantörer. Men vi hade inget samarbete och köpte inga tjänster av dem, säger Kristdemokraternas kommunikationschef Mia Widell.
 
Cambridge Analytica är ett dataanalysföretag som bland annat samlar in stora mängder kunddata från Facebook, information som har använts i exempelvis USA-valet.

Enligt SVT Nyheter har, förutom Kristdemokraterna, också Centerpartiet kontaktats av det kontroversiella företaget. Det var förra sommaren – och även Centerpartiet uppger att man avvisade ett samarbete.

Pressansvariga för Moderaterna och Liberalerna säger nu i dag till Ekot att Cambridge Analytica har hört av sig även till dem, men att partierna inte har köpt några tjänster av företaget. Liberalerna avvisade mejlen tydligt och bestämt, enligt presschefen Elin Boberg.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet uppger att de inte har kontaktats av Cambridge Analytica.

Kristdemokraternas Facebooksida kommer i valrörelsen att skötas från kansliet, och kommunikationschefen Mia Widell säger att det aldrig var aktuellt att inleda ett samarbete med Cambridge Analytica.

– Vi hade inte behov av att köpa den sortens tjänster, och tycker inte att det ska göras heller. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi har transparens, att det framgår hur vi kontaktar våra väljare. Vi kan till exempel använda affischer, vi kan använda Facebook och så, men det ska vara öppet och transparent för alla att se, säger Mia Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista