Fiskare i Gaza riskerar livet

1:53 min

På den isolerade Gazaremsan har fiskare blivit en mycket farligt yrke. Jakten på bättre fångst innebär en daglig risk att bli ihjälskjuten av grannländernas militärbåtar. Just nu är ilskan stor över en 18-årig fiskare som sköts ihjäl av israelisk militär.

– För fem-tio år sedan brukade israelerna bara köra bort oss men nu skjuter de för att döda, säger fiskaren Mahmoud Alhizi.

Stämningen blir snabbt upprörd i Gazas hamn när dödsskjutningen av en 18-årig palestinsk fiskare i februari i år kommer på tal.

Gazas fiskare tillåts fiska sex sjömil ut från kusten, men enligt Mahmoud Alhizi sköts 18-åringen ihjäl av den israeliska militären bara 4,5 sjömil ut.

Israels militär har en annan version, man säger att fiskebåten var längre ut än de sex sjömil man tillåter Gazas fiskare att gå, och att man varnade innan man började skjuta skarpt.

När islamistiska Hamas tog makten 2007 införde Israel en strikt blockad av Gaza, och den stora befolkningen här har sedan dess utarmat fisket i det lilla vattenområde man tillåts fiska i. Yrkesfiskarna har blivit färre och de som fortsätter tvingas ta stora risker.

Fiskaren Hassan Mourad berättar att han själv bara några dagar tidigare plötsligt upptäckte en röd prick från ett prickskyttegevär mot kroppen. Det var den israeliska militären, som tvingade honom att ta av sig alla kläder och hoppa i vattnet. Sedan förstördes hans båt och själv satt han i förhör en hel dag. Också han påstår att han höll sig väl inom det tillåtna fiskeområdet, men ofta går versionerna isär i de här fallen.

Också Egyptens militär är ett orosmoment. Mohammed Kabaja berättar hur han och en kollega i januari i år försökte undkomma en israelisk båt – men hamnade rakt i famnen på den egyptiska marinen i söder.

– De öppnade eld och dödade min vän, Abdullah Zeidane, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista