Trögt för nyproducerade bostäder

2:00 min

Starten på det här året är fortsatt mörk för byggbolagen och försäljningen av nyproducerade bostäder, visar en ny rapport från byggföretaget Veidekke.

– År 2018 har i princip börjat som 2017 slutade – med en kraftigt minskad försäljning, framför allt i storstadsmarknaderna och allra mest i Stockholm, Uppsala och på betydande nivåer också i Göteborg och Malmö, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Hur stort är tappet?

– Jag skulle nog säga att det är någonstans mellan 30 och 50 procent i generella termer. Men vi ska nog avvakta med att bedöma det till dess att kvartalssiffrorna kommer. Men det är en mycket substantiell förändring.

Fjärde kvartalet 2016 toppade de börsnoterade byggbolagen och bostadsutvecklarna med en försäljning på över 3 800 bostäder. Samma kvartal 2017, ett år senare, hade försäljningen rasat med 27 procent, visar Veidekkes sammanställning. Samtidigt har antalet påbörjade bostäder fallit med 15 procent.

Enligt Veidekke har raset fortsatt i början av det här året. Tecken om minskat utbud och att priserna skulle ha vänt upp har inte ökat efterfrågan på just nyproduktionen, enligt Lennart Weiss. Han anser att stiltjen på marknaden till stor del beror på att flera banker för ett år sedan själva införde ett tak för hur mycket låntagaren får låna i förhållande till sin inkomst.

– Utbudet spelar en ganska marginell roll. Men det som har en helt avgörande betydelse är de kreditrestriktioner som har införts och framför allt de förändringar i kreditgivningen som gjordes av bankerna våren 2017.

Tidigare kunde bostadsutvecklarna enkelt sälja nyproducerade lägenheter för inflyttning två år senare. I dag är läget helt annorlunda.

– Med den osäkerhet som råder i dag så är kunderna inte benägna att köpa två år före på ritning som man har gjort hittills. Och den förändringen, är jag rädd för, kommer att vara ganska bestående. Det kommer att ta tid innan företagen antingen ändrat sina affärsmodeller eller att hushållen känner sig mer trygga. Så nyproduktionen kommer att minska substantiellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista