Länder i Afrika överens – bildar ett av världens största frihandelsområden

1:18 min

Efter flera års förhandlingar kom i dag 44 länder i Afrika överens om att bilda ett av världens största frihandelsområde.

– Det här handlar om handel med varor och tjänster, den typen av komplexa produkter som driver höginkomstländer, sammanfattade Rwandas president Paul Kagame i det historiska frihandelsavtalet tidigare i dag.

Det var på Afrikanska unionens toppmöte i Rwanads huvudstad Kigali som 44 av unionens medlemsstater tidigare i dag skrev under ett avtal om att skapa African Continental Free Trade Area - enligt AU själva världens största frihandelsområde.

En produkt av två års förhandlingar och en stor prestigeseger för Afrikanska Unionen, vars vision handlar om ett allt mer integrerat Afrika. Flera afrikanska ledare har på sociala media uttryckt stolthet och förhoppningar om en ljusare ekonomisk framtid i dag.

Men 44 länder är inte alla AU:s medlemsländer och bland annat har Afrikas största ekonomi och folkrikaste land Nigeria valt att stå utanför tills vidare, på grund av oenighet på hemmafronten.

En påminnelse om att den process som nu kommer där de lokala parlamenten i alla 44 länderna måste ratificera avtalet, kan bli problemfylld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista