Akut brist på veterinärer

En akut brist på veterinärer kommer tvinga fram neddragningar inom djurhälsovården i sommar. Jordbruksverket och Veterinärförbundet slår nu gemensamt larm om att den växande veterinärbristen nu hotar verksamheten.
Bristen på veterinärer har varit ett växande problem de senaste åren. Hittills har man lyckats lösa problemen genom ett pusslande med vikarier och extraarbetande veterinärstudenter, men nu inför sommaren ser alltså läget värre ut än någonsin. Letar personal i grannländerna Enligt Jordbruksverket fattas det till exempel 20 distriksveterinärer för att den verksamheten ska gå ihop. Även djursjukhusen har på flera håll liknande problem. Jordbruksverket försöker just nu hitta personal både i Danmark och Norge och veterinärförbundet uppmanar de medlemmar som kan att ta extra vikariat. Ändå ändå räknar man med att tvingas slå ihop jourdistrikt och skjuta på de behandlingar som inte är absolut nödvändiga. Vill inte jobba övertid En anledning till veterinärbristen anses vara att efterfrågan på veterinärer har ökat. Det är bland annat en ökad efterfrågan för att ta hand om alla sällskapsdjur som har ställt till det. Veterinärbristen beror även på att den nya generationens veterinärer inte längre ställer upp på att jobba långa hårda arbetsveckor med mycket övertid som tidigare varit vanligt. Enligt Johan Beck Friis på Veterinärförbundet är det enda receptet på sikt att utöka antal platser på veterinärutbildningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".