Uppgifterna inhämtades utan medgivande.
Uppgifterna inhämtades utan medgivande. Foto: Simon Eliasson/TT Nyhetsbyrån

Facebook-skandalen: "Kan vara toppen på ett isberg"

Sven Carlsson på DI: Kampanjen deletefacebook är ett tecken på förtroendekris
2:06 min

Dataläckan på Facebook kan ha drabbat 50 miljoner och i dagsläget är det okänt om fler liknande händelser inträffat. Samtidigt sprids hashtaggen #deletefacebook - som uppmanar till att lämna plattformen.

Många Facebook-användare har upprörts över att personuppgifter och information felhanterats. Facebook ska nu bygga ett verktyg där användare kan ta reda på om de drabbats. Omkring 50 miljoner människor kan ha utsatts.

Men frågan är om Facebook kan garantera att något liknande händer igen. Sven Carlsson, reporter på DI digital, påpekar att vi inte känner till om fler fall redan har inträffat. 

– Det här var ett exempel som slutade i ett bolags händer, som bedrev aggressivt påverkansarbete i kontroversiella val. Men vi vet inte hur många fler såna här exempel det finns. Det kan vara toppen på ett isberg och det är väldigt svårt för Facebook att ta reda på exakt vems data som har lämnats ut och vilka syften den har använts till, säger Sven Carlsson.

Dessutom har det varit svårt för Facebook att återfå kontroll över datan som lämnats ut till Cambridge Analytica. Trots att Facebook fick en försäkran om att datan skulle raderas för drygt ett år sedan, enligt Sven Carlsson, så gjordes inte det.

Företaget möter samtidigt en djup förtroendekris och aktien har tappat i värde sedan skandalen blev känd. Hashtaggen #deletefacebook sprids på nätet och uppmanar användare att helt enkelt lämna det sociala nätverket. Även Brian Acton, en av grundarna av Whatsapp som köptes upp av Facebook 2014, har manat till att gå ur nätverket. 

– Den här kampanjen deletefacebook är ett tecken på en förtroendekris. Det är inte bara användare, utan även politiker ligger på Facebook i både Storbritannien och USA till exempel och myndigheter kan komma att reglera affären, säger Sven Carlsson, reporter på DI Digital.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".