Anders Narvinger ny VI-chef

I dag tillträder förre chefen för ABB Sverige, Anders Narvinger, som ny VD för arbetsgivarorganisationen Verkstadsindustrierna. Han företräder därmed en bransch som i allt större utsträckning är utlandsägd, men Anders Narvinger ser inte det utländska ägandet som ett problem.
För att Sverige ska kunna bli mer konkurrenskraftigt, efterlyser Anders Narvinger, som näringslivsföreträdare brukar, bland annat lägre skatter på ägandet av företag och lägre skatter på inkomster. Detta för att locka företag och kompetens till landet. Att många av hans medlemmar nuförtiden lägger produktion i låglöneländer är en naturlig utveckling. Alla branscher måste tillåtas att utvecklas för att skapa tillväxt menar han. Verkstadsindustrin står idag för en fjärdedel av det svenska näringslivet och halva den svenska exporten, men bristen på kompetent personal är ett av de stora problemen för branschen. Därför efterlyser han en ordentlig satsning från regeringen på forskning kring som han utrycker det industrirelevant forskning. Anders Narvinger tycker inte att regeringen ska lagstifta om kortare arbetstider. Det ska i stället lösas mellan arbetsmarknadens parter, och själv tycker han det är viktigt att man kommer överrens med facken om ett sätt att göra arbetsmarknaden mer flexibel. Men han tycker inte att det behöver bli lättare att säga upp folk i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".