Tusentals danskar strejkar mot deltidslag

I Danmark strejkade på torsdagen tusentals anställda i protest mot den nya lag om deltidsarbete som folketinget debattaterar idag. Flygningar ställdes in, ölbilar stod stilla och facken i Köpenhamn kallade till ett stort möte.
Det som den borgerliga regeringen vill genomföra är en lag som mjukar upp de tidigare hårda bestämmelserna kring deltidsarbete i Danmark där kollektivavtalen ofta sätter stopp. Arbetsgivare och anställda ska få rätt att komma överens om att den anställde övergår till deltidsjobb, något som enligt sysselsättningsminister Claus Hjort Fredriksen ska göra livet lättare för barnfamiljer och andra. "Anställda kommer tvingas till deltidsarbete" Men de danska facken har reagerat våldsamt på lagförslaget som de fruktar kommer att leda till att anställda tvingas gå över till deltidsjobb. Frivilligheten är inte mycket värd om arbetsgivaren verkligen trycker på, anser facken. Och därför satte sig anställda runt om i Danmark på torsdagsmorgonen i fackliga möten - en vanlig protestmetod som leder till att produktionen lamslås. SAS ställt in flygningar En hel del arbetsgivare hade förberett sig för att möta aktionerna - bland dem flygbolaget SAS som tidigt beslöt ställa in 64 av torsdagsförmiddagens flygningar till framförallt europeiska destinationer. SAS-ledningen som inte heller uppskattar inblandningen i förhandlingsrätten skickade också på onsdagen en skrivelse till alla anställda med en uppmaning till dem att inte ta bolaget som gisslan i politiska sammanhang. Men strejkerna har brett ut sig. Bland de första som lade ned arbetet var bryggeriarbetarna på Carlsberg - en av dem Jørgen Frederiksen som säger att regeringen borde syssla med annat än att lägga sig i det som arbetsmarknadens parter ska sköta. Och Jørgen Frederiksen är inte ensam om att strejka. Personalen inom exempelvis cateringverksamheten på flygplatsen Kastrup och på en rad andra arbetsplatser Danmark runt har lagt ned arbetet.
SR:s reporter i Köpenhamn Hans Zillén
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".