En sjukhuskorridor (arkivbild).
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Sjukvården fortsatt viktigaste valfrågan

2:01 min

Sjukvård toppar just nu listan som väljarnas viktigaste valfråga, visar en mätning som Kantar Sifo gjort för Ekot, men det är svårt att veta vilket parti som gynnas av det.

Grafik: Här är väljarnas viktigaste frågor

När Ekot frågar väljare i Linköping vilken som är den viktigaste valfrågan svarar bland andra Birgit att sjukvården är den viktigaste frågan:

– Sjukvården, för att det bara dras ner och dras ner och äldrevården också.

Kommer det att avgöra hur ni röstar i höst?

– Jag tycker att det är svårt, jag tycker det.

Birgit vet inte vilket parti hon ska rösta på för att få en bättre sjukvård. Många partier vill profilera sig i den frågan nu och den har legat högt i flera mätningar under en tid. Redan i somras låg den högst tillsammans med skola och utbildning i Sifos mätning. 

Sedan dess har skolfrågan sjunkit och sjukvården legat kvar högst. 80 procent av de tillfrågade nämner sjukvård som en viktig fråga.  

– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland. Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo.

Det är svårt att veta vilket parti som gynnas av sjukvårdsfrågan, säger Toivo Sjörén. Den kan splittra partier internt, när det gäller exempelvis omdebatterade sjukhusnedläggningar. Samtidigt saknas det en tydlig konflikt mellan partierna:

– För att en fråga ska bli en valfråga måste partierna också vilja att det ska bli konflikt i frågan. Det kan göra att det inte blir en så viktig valfråga om inte partierna vill driva den så hårt.

Invandring och integration rankas inte längre lika högt som tidigare. I den här mätningen hamnar den på sjunde plats, vilket är lägre än i Sifos mätning i somras.

Förutom sjukvård och skola kommer landets ekonomi, lag och ordning, äldreomsorg och sysselsättning före. Ändå kan frågan få stor betydelse, säger Toivo Sjörén:

– Det kommer fortsatt vara en viktig valfråga därför att väljare som flyttar på sig kan tycka att invandring är viktigt även om den totalt sett inte anses lika viktig som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista