Sverige vill stoppa kinesisk postrabatt

2:04 min

Tillsammans med andra nordiska och europeiska länder driver Sverige att Kina ska betala sina egna kostnader för utlandsbrev.

Varje land betalar en avgift för att landets post ska delas ut i andra länder, men fattiga länder har fått rabatt på den avgiften. När systemet etablerades i slutet på 60-talet kategoriserades Kina som ett fattigt land och har därför fått en 50-procentig rabatt jämfört med Sverige på sin utlandspost. 

Denna rabatt är en av orsakerna till att e-handeln från Kina till Sverige vuxit explosionsartat.

– Det har ju varit billigt för den kinesiska posten som inte behöver betala så mycket i avgifter till exempelvis Postnord eller andra postoperatörer i Europa, säger Olof Bjurö, avdelningschef för Post- och telestyrelsens postavdelning.

Nu menar Sverige att det är hög tid att Kina betalar sin egna kostnader för utlandsförsändelser och driver den frågan driver inom FN:s organisation för postfrågor, Världspostunionen – UPU, tillsammans med nordiska och europeiska länder.

– Kina är ju inte betraktat som ett utvecklingsland. Det är ett land som producerar mycket varor som vi till exempel e-handlar, säger Olof Bjurö.

– Då blir det fel att de har en så låg avgift. Och Postnord i Sverige och postoperatörer i många andra länder i Europa behöver naturligtvis få betalt för det jobb man gör i respektive hemland när man delar ut de här försändelserna. Det är viktigt att man ser över det här systemet som i dag är föråldrat, menar Bjurö.

Men att uppgradera Kina i FN:s organisation går långsamt och det finns också ett visst motstånd.

– Det är många länder med många olika viljor i sådana här FN-organ. Vissa länder är kanske inte så intresserade av att ändra det här systemet, till exempel Kina själva, säger Olof Bjurö.

Han tror ändå att Kina kan komma att uppgraderas till ett I-land om 2-3 år och att kostnaderna för Postnord med fler operatörer då sänks samtidigt som den höjs för det kinesiska postväsendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista