Bilden visar blommor och gravljus som ställts vid brevlådan till huset där en familj i Bjärred hittades döda på kvällen den 9 januari 2018. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Familjen hittades död på kvällen den 9 januari i år. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Lomma kommun skärper rutin efter familjs död

1:49 min

I början av januari hittades familjen död i sitt hem Bjärred. Föräldrarna hade dödat barnen och sedan begått självmord. Nu ändrar kommunen sina rutiner.

Barnen i familjen hade på grund av sjukdom hemundervisning. Familjen hade därför omfattande kontakter med kommunen, men inte med socialtjänsten.

Enligt den utvärdering som kommunen har gjort efter händelsen, fanns det inte några signaler om att allt inte stod rätt till, som borde ha lett till en orosanmälan för barnen till socialtjänsten. 

– Jag kan inte se att det finns några direkta sådana tecken som skulle föranlett att vi skulle ha gjort en sådan anmälan. Men det är en så komplex historia det här, man får ju vara ödmjuk inför det man läser, säger Martin Persson, chef för förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid.  

Som en direkt följd av händelsen inför nu kommunen en ny rutin. För samtliga barn som är borta från skolan 20 procent eller mer under en längre tid, kommer kommunen att göra en orosanmälan till socialtjänsten. 

– Socialtjänsten har faktiskt rätt att knacka på hemma. När de kallar, så måste föräldrarna komma, säger Ingela Roxenby, verksamhetschef för Resurscentrum i Lomma kommun.

Det är ovanligt att barn i Lomma kommuns skolor har tjugo procents frånvaro under en längre tid, det kan röra sig om en handfull barn under ett läsår. 

Polisutredningen om vad som hände familjen i Bjärred pågår fortfarande. Det som är känt är att det av ett avskedsbrev framgår att föräldrarna varit överens om att döda sina två barn och sedan begå självmord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".