Arenorna kostar kommunerna många miljoner

1:20 min

Arenorna där herrallsvenskan spelas är ofta ganska nya och ägs eller drivs med stöd av kommuner.

Det kostar kommunerna miljoner varje år, enligt Radiosportens och Ekots granskning.

Det totala underskottet för kommunerna är drygt 200 miljoner kronor per år för arenorna i herrallsvenskan. Där merparten handlar om två arenor, Tele2 i Stockholm och Gamla Ullevi i Göteborg.

I Kalmar vänas Guldfågeln arena ge kommunen ett underskott på 6 miljoner kronor ungefär. 

– Fokus för mig är välfärden, alltså de frågor som vi är satta enligt lag att ägna oss åt, skola, äldreomsorg och socialtjänst, säger Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd i Kalmar.
 
Kalmar kommuns underskott för arenan, ungefär 6 miljoner per år, är en rätt vanlig siffra för de kommuner som har lag i herrallsvenskan. Kommunerna försvarar det bland annat med att konstgräsplanen på arenan även används mycket av ungdomsidrotten, vilket inte är fallet i just Kalmar, eftersom arenan har vanligt gräs. 

Den hyra som de 13 fotbollsföreningar det handlar om betalar är väsentligt mindre än vad det kostar att driva arenan, mellan 500 000 och 2 miljoner kronor är en vanlig hyra för att spela på arenorna.

I Stockholm och Göteborg däremot, så anses kontrakten om arenahyror vara affärshemligheter. AIK spelar ju på Friends arena, där Solna inte längre är delägare. Malmö FF, som ju äger sin arena, får indirekt stöd genom ett ränte- och amorteringsfritt lån på närmare 150 miljoner kronor från kommunen. Dalkurd, som flyttat från Borlänge till Uppsala, men spelar i Gävle, ingår inte heller i kartläggningen.

Totalt sett är det ekonomiska underskottet för arenor i herrallsvenskan drygt 200 miljoner kronor, där storstäderna alltså står för det mesta. Göteborg, med Gamla Ullevi och Stockholm, med Tele2, har nybyggda evenemangsarenor. Tele2 används även till konserter, men arenorna faller inte alltid supportrarna helt i smaken.  

– Tele2 är inte så personlig, och det ligger i sakens natur när det är flera lag som spelar där, och man har konserter. Tittar man på siffrorna däremot, så har det inneburit ett uppsving i antal åskådare och för intäkterna. Däremot ser man ju bra från alla platser, till skillnad från Stockholm stadion, säger Viktor Adolfsson, ordförande för Järnkaminerna, en av Djurgårdens supporterklubbar.

Gamla Ullevi i Göteborg går med drygt 40 miljoner i underskott, Tele2 i Stockholm, där Hammarby och Djurgården spelar, går ungefär 100 miljoner i underskott per år.

– Både arenor och kulturhus behövs i Stockholm, då får man kanske acceptera att den här typen av infrastruktur kan gå back under en period, säger Mirja Räihä, vikarierande Fridtidsborgarråd i Stockholm.