Kärnkraftverk bakom en träddunge.
1 av 2
Oskarshamns kärnkraftverk på Simpevarpshalvön. Foto: Adam Ihse/TT.
Sveriges alla kärnkraftverk i bruk
2 av 2
Sverige har åtta stycken aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar. Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reaktor) och Ringhals kärnkraftverk (fyra reaktorer). Foto: TT.

Allt fler säger nej tack till kärnkraft i Sverige

"Kan vara början på kärnkraftsfrågans politiska död"
1:49 min

Även i de grupper som tidigare dominerades av kärnkraftsanhängare, till exempel män och äldre personer, finns nu en majoritet som vill se en avveckling.

– Vi är precis i början på en process som eventuellt kan leda till en avpolitisering av kärnkraftsfrågan, att det blir mindre konflikt kring den. Det kan bli så om frågan inte hamnar i centrum för debatten, säger statsvetarprofessorn Sören Holmberg.
 
SOM-institutet vid Göteborgs universitet har i många år mätt svenskarnas inställning till den politiskt laddade frågan om kärnkraft. Motståndet har ökat oavbrutet sen olyckan i Fukushima i mars 2011.

I mätningen från förra året är det bara var fjärde svensk som vill ha kärnkraften kvar, mot 44 procent för åtta år sen. Män, äldre och högutbildade har varit de mest kärnkraftspositiva.

Men den bearbetning av fjolårets SOM-siffror som Sören Holmberg har gjort visar att ett genombrott kan ha skett.

För första gången är de äldre och de med hög utbildning lika negativa till kärnkraft som de yngre och de lågutbildade.

Endast gapet mellan män och kvinnor kvarstår.

Även skillnaden mellan vänster- och högerväljare har minskat något genom åren. Färre och färre i de kärnkraftsvänliga allianspartierna vill behålla kärnkraften i dag.

– Det är latenta, vilande, åsiktsskillnader som finns, och som nu håller på att långsamt försvagas, säger Sören Holmberg.

Regeringen gjorde upp om energipolitiken med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna sommaren 2016. I energiöverenskommelsen slog man fast att år 2040 blir slutår för kärnkraften i Sverige. Sannolikt har det påverkat svaren i fjolårets SOM-mätning om kärnkraften.
 
– Det är inga dramatiska förändringar ännu, överenskommelsen kom ju till först 2016-17, men vi har sett de första tecken på nånting som går i hypotesens riktning, att frågan blir mindre politiserad, säger Sören Holmberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".