Godishyllor
1 av 3
Uppemot hälften av godissorterna, 44 procent, innehåller palmolja. Foto: Camilla Jara/Sveriges Radio.
Godisklubbor
2 av 3
Många godissorter innehåller palmolja. Foto: Camilla Jara/Sveriges Radio.
Godishylla med olika godissorter
3 av 3
-- Om man vill tänka på miljön så ska man vara försiktig med godis överhuvudtaget, säger Margareta Renström på Världsnaturfonden. Foto: Camilla Jara / Sveriges radio

Lösgodiset är fullt av kontroversiell palmolja

1:45 min

Påsken kallas ibland för smågodisets högtid, men vad innehåller egentligen godiset vi äter? Ekot har undersökt lösgodiset i sex av de största svenska matbutikerna, och det visar sig att nästan hälften av lösgodiset innehåller palmolja.

Under påskhelgen så äter vi en hel del godis och enligt svensk handel så ökar godisförsäljningen då med 64 procent jämfört med en vanlig vecka.

Ekot har tittat på innehållsförteckningen på flera sorters lösgodis som säljs i matbutikerna Willys, Lidl, Coop, Hemköp, Ica och City Gross.

Det visar sig att nästan hälften av godissorterna, 44 procent, innehåller palmolja.

– Godis är, rent spontant, faktiskt onödig klimatpåverkan. Om man vill tänka på miljön så ska man vara försiktig med godis överhuvudtaget, säger Margareta Renström på Världsnaturfonden.

Palmolja är billig och effektiv att odla. Men den bidrar också till att stora delar regnskog skövlas för att göra plats åt oljepalmsplantagerna, något som leder till negativa konsekvenser för både människor och djur.

City Gross är den enda butiken som tydligt har markerat om lösgodiset innehåller certifierad palmolja. Men de andra butikerna saknar denna typ av information.

Enligt Margareta Renström så bör konsumenter av den anledningen tänka på att inte överdriva godisköpen.

– Det gäller att försöka använda färre vegetabiliska oljor där de inte är nödvändiga, som till exempel i just lösgodis.

– Och om man ska välja lite godis så skulle jag tänka på att inte överdriva, vi måste kunna ha vår planet kvar, säger Margareta Renström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista