Påskägg. Foto: J Holzer/Scanpix
1 av 2
Kan hjälpa småfåglar. Foto: J Holzer/Scanpix
Hönor och ägg
2 av 2
Foto: Henrik Montgomery / TT, Jessica Gow / TT

Nytt foder har sänkt gifthalten i eko-ägg

1:39 min

Efter att Livsmedelsverkets rapport från 2016 kommit fram till att ekologiska ägg innehåller tre gånger mer dioxin har branschen bytt ut hönornas foder – och det har gett resultat, enligt Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktions egna tester.

– Det har tagits prover som visar på en ganska stor sänkning av dioxinhalterna i de ekologiska äggen, och det är branschens egenkontroll som tagit proverna, säger Åsa Odelros vid Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion.

Ekologiska ägg lockar ofta konsumenter eftersom hönorna matas med ekologiskt foder och har tillgång till rastgårdar där de kan sprätta, sandbada och picka mask.

Att då Livsmedelsverkets rapport från 2016 visade att eko-äggen innehöll tre gånger så mycket dioxin jämfört med andra ägg förvånade många.

Höga halter av dioxiner påverkar hjärnan och nervsystemet. Miljögiftet kan även störa immunförsvaret, hormonsystemen, och orsaka cancer. Petra Bergkvist är Statsinspektör vid Livsmedelsverket.

– Finner vi sen att det är andra källor än fodret då får vi gå vidare och söker orsaken i stallbyggnader och gårdar där hönsen går, säger Petra Bergkvist.

Att ställa om ekohönornas foderprogram har inte varit helt enkelt och ekoäggbönderna har uttryckt en viss oro enligt enligt Åsa Odelros.

– Man ser att vi har ganska bra välfärd i våra hönsbesättningar men det finns en oro för att hönsen inte kommer att orka, produktionstakten kommer helt enkelt att gå ned.

Dioxinrapporten 2016 ledde till att Livsmedelsverket fördubblade antalet äggprover och just nu väntar man på slutresultatet, säger Livsmedelsverkets Petra Bergkvist.

– Så kommer det stora spännande pusslet att läggas om vi kan se sambandet mellan fodret och dioxinhalterna i äggen, säger Petra Bergkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista