Mest pengar till skolor med stort behov

2:12 min

Nu är det klart hur ett nytt statligt bidrag för jämlikhet i skolan fördelas. Alla kommuner får mer pengar, men mest går till dem med störst behov.

– Det är riktigt viktigt att vi bryter ojämlikheten, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Landets 290 kommuner kan ansöka om ungefär en miljard kronor i statligt bidrag till skolan till höstterminen. Pengarna ska bland gå till att anställa fler lärare.

Kommunerna har rangordnats efter faktorer som till exempel föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst, och invandring till kommunen. Ljusnarsberg, Flen och Filipstad får mest pengar per elev medan Danderyd, Vaxholm och Lomma får minst.

Ljusnarsberg i Bergslagen får drygt en miljon i år och det är välbehövligt, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ewa-Leena Johansson.

– Vi håller på och försöker rekrytera och det här kan bli ett väldigt tillskott, ändra lönebilden bland annat, och det skulle kunna innebära 1,5 pedagog till. Vi har en ganska liten verksamhet i förhållande till många andra kommuner så att en miljon kan göra stor skillnad, säger hon.

Pengar till jämlikhet var ett av förslagen som den så kallade Skolkommissionen lade fram för ett år sedan.

Nu avsätts alltså en miljard för i år men från och med år 2020 ska bidraget vara sex miljarder per år, då är det tänkt att budgeten för undervisning och elevhälsa för de kommuner som får de största bidragen ska öka med omkring 20 procent.

– Det här är ett sätt för staten att återta ett större ansvar för finansieringen av skolan. Det blir mer resurser till alla men mest till de skolor och elever som behöver det allra mest. Vi ställer ett tydligt motkrav att man inte får göra egna nedskärningar på skolan eller flytta pengar någon annanstans, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Kommunerna och skolorna ska göra en egen analys av hur pengarna gör mest skillnad, och resultatet ska sedan följas upp av staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista