Helena Brandt

Ännu en grundare lämnar Fi

Uppdaterad 12:55
Ytterligare en av Feministiskt initiativs grundare hoppar av partiet. Det är den tidigare styrelseledamoten Helena Brandt som lämnar organisationen i protest mot den väg som föreningen valt. Det är det tredje avhoppet på kort tid.

Den tidigare styrelseledamoten Helena Brandt lämnar organisationen i protest mot den väg som föreningen tagit.

– Det finns tre anledningar till att jag hoppar av. Förutom att det är för smal styrelse liknar det mer ett vänsterprojekt, det är en toppstyrd organisation där man bara får göra sin röst hörd vartannat år och jag kan inte tänka mig att vara med i en organisation som favoriserar sexuell läggning på bekostnad av andra minst lika viktiga diskrimineringsgrundfrågor, säger Helena Brandt.

Tredje grundaren som hoppar av
Det är inte så väl ställt med den systerliga enigheten inom Feministiskt initiativ just nu. I lördags sa Ebba Witt Brattström att hon tänker lämna Fi, och i måndags sa Susanne Linde samma sak. Alla var de ledamöter av den gamla, tillfälliga styrelsen.

Alla tre har samma anledning till missnöje. De tycker att de lesbiska feministerna tar för mycket plats, att sexuell läggning favoriseras på bekostnad av andra men minst lika viktiga grundfrågor om diskriminering.

I Helena Brandts fall är det dessutom en protest mot att Feministiskt initiativ i ekonomiska frågor har ordnat in sig i vänsterlägret inom politiken.

Minskad bredd i styrelsen
Om man jämför Feministiskt initiativs tidigare, tillfälliga styrelse med den som valdes under årsmötet i helgen så har nu de namn som skulle kunna peka på en politisk bredd försvunnit.

Helena Brandt tycker bland annat att organisationen brister i jämlikhet när den sätter ett tak för hur stor andel män som ska få vara med.

– Jag kan inte tänka mig att vara med i en organisation som inte till 100 procent vänder sig till både kvinnor och män för att avskaffa patriarkatet, säger Helena Brandt.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista