S tveksamma till MP:s förslag

1:09 min

Miljöpartiet vill att Swedavia ska få i uppdrag att arbeta för minskat resande, och vill ändra i ägaranvisningarna till det statliga bolaget. Men regeringspartierna är splittrade i frågan.

Socialdemokraterna stödjer inte utspelet från språkröret Isabella Lövin. Pia Nilsson är Socialdemokraternas trafiktalesperson i riksdagen.

– Om man säger så här, det är tveksamt om det är Swedavia som ska ha konsumentansvaret, när det gäller den här typen av syften som Isabella Lövin och Miljöpartiet är ute efter.

Det är på Dagens Nyheters debattsida som Miljöpartiet språkrör Isabella Lövin lanserar två förslag för att minska flygandet.

Ett handlar om att det statliga bolaget Swedavia, som äger och driver 10 av Sveriges flygplatser ska få i uppdrag genom statens ägaranvisning, att informera om flygets negativa miljöpåverkan, och arbeta aktivt med att minska människors behov av flygresande.

Men Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson i riksdagen, Pia Nilsson, bedömer Miljöpartiets förslag skjuter över målet.

– Jag tror inte att det kommer träffa. Om man nu vill på något vis få mer konsumentupplysningar om vad dessa utsläpp ger när man flyger, så tror jag att det är bättre riktat och träffsäkert mot flygbolagen, säger Pia Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista