Skolverket vill ha tydligare kursplaner

1:06 min

 Efter kritiken mot krångliga kursplaner i skolan och svårbegripliga hemuppgifter säger nu Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att han är självkritisk. Och det tar han med sig när Skolverket nu ser över nya kursplaner.

– Vi kan inte ha kursplaner som är så otydliga och luddiga så att det öppnar upp för hur många tolkningar som helst och sen kan omsättas i en undervisning som ser ut hur som helst. Då har vi inte kursplaner som styr och kursplaner är ju ett styrdokument, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Det var i augusti förra året som Peter Fredriksson tillträdde tjänsten som skolverkets nya generaldirektör. Nu vill ha sätta sin prägel på de nya kursplaner som skolverket håller på att ta fram. För även bland Skolverkets egna anställda har det funnits kritik mot en allt för abstrakt pedagogik.

– Det finns ju ingen poäng med att ha arbetsuppgifter som eleverna inte kan förstå sig på och vi har absolut tagit till oss av reportageserien. Vi som jobbar på skolverket har ju själva sett den här problematiken som reportageserien visat upp. Vi är många som kan vittna om hur barnen kommit hem med arbetsuppgifter som är obegripliga, säger Peter Fredriksson.

Generaldirektören för Skolverket säger sig vilja förtydliga vikten av faktakunskaper, men vill ändå behålla den konstruktivistiska pedagogiken som fokuserar på eget kunskapssökande och kritisk granskande. Men allt för abstrakta skolfrågor gör att föräldrar som har svårt med svenska språket inte kan hjälpa sina barn med skolarbetet.

– Vi ser ju hela tiden när vi tittar på svensk skolas resultatutveckling att klyftorna ökar mellan olika elevgrupper och det här kan vara en orsak, säger Peter Fredriksson.

– Om vi har elevgrupper som inte själva förstår arbetsuppgifterna och så har de föräldrar som inte heller kan hjälpa dem med arbetsuppgifterna då skapar ju inte det förutsättningar för de eleverna att lyckas i skolan, då kommer vi ju inte att få den likvärdiga skolan vi pratar om. Det är klart att Skolverket måste vara självkritiska när det gäller det här, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista