Cilla Benkö, vd Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mediebranschen lanserar nytt etiskt system

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio: Det borde öka trovärdigheten för medierna
1:36 min

Mediebranschen meddelar idag att de kommer att införa ett nytt etiskt system som ska omfatta publiceringar på alla plattformar – även de digitala.

Ett syfte är att göra det enklare för privatpersoner att anmäla publiceringar som kränker den personliga integriteten.

– Det vi vill göra är att ge den enskilda individen en möjlighet att också anmäla det vi gör digitalt och socialt. Det går inte idag. Idag kan man bara anmäla det vi gör i FM-radion och få det prövat av Granskningsnämnden om man tycker att man personligen har blivit illa behandlad eller kränkt på ett otillbörligt sätt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio som kommer att ingå i det nya systemet.

Det nya självreglerande medieetiska system som mediebranschen enats kring kommer att innefatta en Allmänhetens medieombudsman (MO) och en Medieetisk nämnd (MEN). Därmed ersätts Allmänhetens Pressombudsman (PO) som den instans som man som privatperson kontaktar för att anmäla personligt kränkande publiceringar.

Samtidigt kommer Granskningsnämnden att fortsätta pröva anmälningar gällande saklighet och opartiskhet i radio och tv.

Med det nya systemet vill mediebranschen bland annat markera distans mot informationsspridning som saknar etik och källkritik, och värna den personliga integriteten.

– Jag utgår ifrån att allmänheten kommer att tycka att deras intressen omhändertas på ett bättre sätt, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Skulle du säga att det här är ett sätt att möta att förtroendet för de etablerade medierna dalar?

– Självklart borde det ju stärka förtroendet för Sveriges Radio om man också kan anmäla en podd till granskning och inte bara ett program som gått i FM.

Och hur tror du att det här i förlängningen kommer att stärka mediernas ställning?

– Det borde ju öka trovärdigheten för de medier som är med. Det vi gör nu, oavsett om det sänds i FM eller publiceras digitalt eller socialt, ska kunna prövas av ett självreglerande etiskt system. Den person som känner sig illa behandlad eller kränkt utifrån den personliga integriteten ska kunna anmäla.

Kostnaderna för den nya verksamheten kommer att finanserias av de medier som ansluter sig till systemet, till en början medier kopplade till intresseorganisationen Utgivarna.

Även om förslaget presenteras idag är det en hel del arbete som återstår innan det kan bli verklighet, säger Cilla Benkö.

– Det som kommer att ske nu närmast är att en arbetsgrupp sätter sig och börjar skapa det nya systemet, alltifrån hur det ska bemannas till hur det ska finansieras, och när allt det är på plats kan vi börja jobba utifrån det här systemet. Men det är några steg kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".