Patricia Aguirre med dottern Abigail 25 som har vattenskalle och cancer. Båda anser sig skadade av Bolidens våtverksslam som låg i högar intill deras hus och där sand full med tungmetaller och arsenik blåste in på gården. Foto: Johan Bergendorff /SR.
Patricia Aguirre med dottern Abigail 25 som har vattenskalle och cancer. Båda anser sig skadade av Bolidens våtverksslam som låg i högar intill deras hus och där sand full med tungmetaller och arsenik blåste in på gården. Foto: Johan Bergendorff/SR.

Chilenska offer överklagar friandet av Boliden

Arica Victims, som företräder 796 chilenska medborgare, har överklagat Skellefteå tingsrätts dom, som friade gruvbloaget Boliden i en civilrättslig process.

Stämningen mot Boliden gällde farligt avfall som exporterats från Rönnskärsverken i Skelleftehamn, till byn Arica i Chile på 80-talet

Boliden hade stämts på över 100 miljoner kronor.

Offren hävdar att avfallet gjorde människor sjuka i bland annat cancer och kronisk hosta.
 
Enligt Skellefteå tingsrätt var Arica Victims bevisning i målet inte tillräcklig i målet. Nu ska alltså hovrätten pröva saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista