Centerns GAL-TAN-förflyttning enligt forskargruppen CHES.
Centerns GAL-TAN-förflyttning enligt forskargruppen CHES.
Valet 2018

Så har Centerpartiet närmat sig MP och V

2:54 min
  • Centerpartiet har sedan 1999 förflyttat sig från att vara närmast KD och M till att vara närmast MP och V i GAL-TAN-skalan, visar en ny undersökning.
  • GAL-TAN används av forskare som komplement till den traditionella höger-vänster-skalan.
  • Skalan gör att man enklare kan förstå splittringar inom de politiska blocken, säger en statsvetare till Ekot.

Så har partierna förflyttat sig − 1999 till 2017


Centerpartiet har gjort den tydligaste rörelsen, från att ha legat mellan KD och M till att närma sig V och MP på GAL-TAN 2017.Fotnot: Vi har valt CHES-gruppens skala GAL-TAN där experter har placerat ut partier på en skala där
0 = libertarianskt och postmaterialistiskt och 10 = traditionellt och auktoritärt. I 2017 års undersökning införde forskargruppen GAL-TAN NEW men den har inte använts i tidigare undersökningar och därför använder Ekot och forskargruppen den ”gamla” GAL-TAN-skalan för att jämföra förändring över tid.

GAL–TAN-skalan & generell höger–vänster-skala


Så placerar forskningsgruppen CHES de svenska partierna på GAL-TAN-skalan och på en generell höger-vänster-skala (med polerna extremt höger och extremt vänster).
GAL står för grönt, alternativt och libertariansk (maximal självständighet och valfrihet).
TAN står för traditionellt, auktoritärt och nationalistiskt.
I diagrammet jämför vi med några europeiska partier, här ligger franska Front National högt upp i TAN-änden, Angela Merkels CDU i mittenregistret och brittiska Labour i GAL-änden av skalan.GAL–TAN-skalan & ekonomisk höger–vänster-skala


Här placerar forskningsgruppen CHES de svenska partierna på GAL-TAN-skalan och den ekonomiska höger-vänster-skalan. Positionerna på den skalan handlar om vilken roll staten ska spela i samhället när det gäller frågor om till exempel skatter, den offentliga sektorn och privatiseringar.– En förflyttning som den här är väldigt ovanlig i vår data, säger Jonathan Polk, universitetslektor på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet.

Han är del av den internationella forskningsgruppen CHES som står bakom undersökningen. CHES-gruppen har sedan 1999 placerat de europeiska partierna på GAL-TAN-skalan.

GAL står för grön, alternativ och libertariansk, det vill säga att man står upp för individens frihet. TAN står för traditionell, auktoritär och nationalistisk.

Ekot har jämfört CHES-gruppens siffror mellan 1999 och 2017. De visar att Centerpartiet har svängt kraftigt och blivit mer grönt och liberalt parti.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet har följt partiets omprofilering. Migrationsfrågan är ett exempel på hur partiet har förändrats. Partiet har gått från att vara ett traditionellt bondeparti till att bli mer liberalt i bland annat migrationsfrågan, säger Malena Rosén Sundström.

– Om vi jämför med hur Centerpartiet ställer sig idag när man idealt sett skulle vilja ha en värld utan gränser och förespråkar extrem öppenhet, och är extremt liberalt när det gäller invandring, har man ju flyttat sig väldigt långt, säger hon.

Även andra partier, som Socialdemokraterna och Moderaterna, har rört sig på GAL-TAN-skalan. Men inte lika mycket som Centerpartiet.

På senare år har GAL-TAN-skalan uppmärksammats alltmer i debatten.

– Jag tror att det är ökningen av asylsökande, flyktingar och migranter, de senaste åren som har gett större uppmärksamhet åt frågor som medlemskap i unioner och migrationsrelaterade frågor. Och dessa saker har en historisk koppling till GAL-TAN dimensionen, säger Jonathan Polk.

Skalan är inte ny. Den introducerades av CHES-gruppen 1999 och fick namnet GAL-TAN några år senare. Kort sagt kan man säga att individens frihet, klimatet och öppen invandring är viktigt för partier längst ut på den liberala GAL-änden. Medan att värna nationen och traditioner, samt begränsad invandring är viktigt längst ut på TAN-änden.

Forskare har tidigare använt GAL-TAN-skalan när höger-vänster-skalan inte har räckt till. Till exempel för att förstå varför europeiska partier är för eller emot EU. 

Polk ser GAL-TAN-dimensionen som ett komplement för att till exempel förstå splittringen inom de traditionella blocken. Inom Alliansen drar Liberalerna och Centern mer åt GAL medan Moderaterna och Kristdemokraterna är mer TAN. Även inom regeringen skiljer sig Miljöpartiet och Socialdemokraterna åt på den här skalan.

FAKTA: GAL-TAN-undersökningen

18 forskare inom statsvetenskap har gått igenom de svenska partiernas valmanifest, partiprogram och faktiska politik. Utifrån detta har man tagit fram ett genomsnitt av alla forskares svar som sedan ligger till grund för partiernas placering på GAL-TAN-skalan.

KÄLLA: CHES

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista