Skidtunnel Bräcke

Kommun krävs på mångmiljonbelopp för skidtunnel

1:04 min

Byggentreprenören bakom den världsunika skidtunneln vill ha 60 miljoner av jämtländska Bräcke. Det är mer än dubbelt så mycket som den var tänkt att kosta.

Det är en konflikt som kan bli svår att lösa menar Erika Björkdahl, docent i juridik vid Uppsala universitet och expert på entreprenadrätt.

– Jag skulle säga att här, eftersom det är så otroligt många olika frågor som dom är oense om så alltså det kan ta flera år. Eller det kommer att ta flera år om inte parterna kan komma överens. 
 
Bräcke kommun drömde om att bygga världens längsta skidtunnel i naturberg tillsammans med näringslivet, i ett gammalt militärt bergrum. Inledningsvis beslutade kommunen att satsa nio miljoner kronor, men det blev inga stora privata investeringar i projektet. Istället har kommunen gått in med tre gånger så mycket pengar, i vad de själva kallar för ett "högriskprojekt".

 – Ja alltså det var ju den värdering vi gjorde. Att göra någonting sådant här. Vi har ingen erfarenhet av det här, säger Sven-Åke Draxten (S), kommunstyrelsens ordförande i Bräcke kommun, som varit med och klubbat igenom alla politiska beslut rörande projektet.
 
– Vi har aldrig gjort det förut. Vi vet inte hur det kommer att gå. Men vi måste ju prova någonting, satsa någonting, men vi har varit medvetna om att det varit ett högriskprojekt.

Skidtunneln står nu klar. Bräcke kommun har hittills betalat drygt 30 miljoner kronor till entreprenören, som nu alltså kräver ytterligare nästan 30 miljoner, och bekräftar för Kaliber att de överväger att driva detta vidare till domstol om de inte får gehör för sina krav.

Kommunen å sin sida menar att entreprenören har brutit avtalet för att bygget inte blev färdigt i tid och anser att bolaget borde betala ett vite på 17 miljoner kronor istället.

En konflikt som är långt ifrån löst och där även kommunen överväger att inleda en rättslig process.

– Jo men det är som jag ser det rätt så vanligt att sådana här processer kan ta ganska lång tid innan man kommer fram till en lösning,  säger Sven-Åke Draxten. 

– Och vi kommer ju heller inte att avbryta vårt krav, om de säger att de går vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista