Invandringsstopp - enda valfrågan i Ungern

1:56 min

Stopp mot invandring har varit det enda budskapet i valkampanjen i Ungern. Enligt kritiker är det ett sätt för regeringen att undvika andra frågor.

Det ensidiga budskap har varit ett sätt för premiärminister Viktor Orbán att avleda väljarnas uppmärksamhet från andra stora problem i landet, säger Márta Pardavi som är chef för människorättsorganisationen Ungerska Helsingforskommittén.

– Varje ungrare är oroad över sjukvården och korruptionen, de borde vara en stora valfrågor men regeringen Viktor Orbana har inte gjort dem till det, säger Márta Pardavi.

Endast två personer per dag får söka asyl i Ungern och det går bara att göra det i de slutna transitzonerna vid den södra gränsen mot Serbien.

Grips någon till exempel på stationen i Budapest utan id-handlingar så förs personen direkt iväg till transitzonen och en del utvisas utan att bli identifierade.

Viktor Orbán har under sina regeringsår alltid talat om yttre fiender, om multinationella företag, internationella valutafonden och nu de senaste veckorna är motståndaren FN.

För människorättsjuristen finns det andra frågor som är viktiga i det Ungerska samhället.

– Fattigdom, utbildning och om barn som far illa borde också vara stora frågor, säger Márta Pardavi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista