Nationalister gläds över Orbáns seger

1:55 min

Den övertygande segern för Viktor Orbán och Fidesz bedöms stärka EU-kritiska partier och rörelser runt om i Europa. Och valresultatet har tagits emot med glädje av dylika politiker.

Det franska nationalistiska partiet Front Nationals ledare Marine Le Pen skrev på Twitter att det var en ”stor och tydlig seger för Viktor Orbán.” Hon skrev även att citat ”den massinvandringspolitik som förespråkas av EU nu åter avvisas” och att nationalister kan komma att vinna en majoritet i nästa års val till EU-parlamentet.  

Precis som Viktor Orbán har Polens regering varit mycket kritisk till stora delar av EU:s politik, främst rörande invandringsfrågan. Och Polens premiärminister har idag gratulerat Viktor Orbán till segern och sa riktat till Orbán att, citat: ”Jag önskar dig framgång, både för Ungerns och för Europas skull.” Polen och Ungern har blivit nära allierade inom EU. Båda länderna förespråkar en mer decentraliserad union, med en mer restriktiv invandringspolitik.

Och det gör även Tjeckien och Slovakien, som tillsammans med Ungern och Polen ingår i den så kallade Visegradgruppen i EU. Tjeckiens premiärminister har idag gratulerat Orbán till en citat ”övertygande seger” och han sa även att han nu ser fram emot fortsatt samarbete med Orbán.

Tysklands inrikesminister, Horst Seehofer, som tillhör det bayerska konservativa partiet CSU, har även han idag sagt att han välkomnar Viktor Orbáns seger. Seehofer, som länge stöttat Orbán, uppmanade även EU att nu överge sin, som Seehofer kallade det, ”arroganta och nedlåtande attityd” gentemot mindre medlemsländer såsom Ungern.

Och en talesperson för den tyska regeringen har idag sagt att Tyskland är villigt att fortsätta att samarbeta med Ungern trots, som talespersonen sa, att länderna har olika syn i vissa frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista