Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minst 150 tornedalingar skallmättes

Större omfattning än vad som tidigare varit känt
1:43 min
Alice Bah Kuhnke och skylt i Tornedalen
Alice Bah Kuhnke. Foto: Alexander Larsson Vierth/Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Tornedalingar utsattes för rasbiologiska undersökningar i större omfattning än vad som tidigare varit känt det visar en studie som Tornedalingars riksförbund gjort med stöd av kulturdepartementet.

Minst 150 tornedalingar utsattes för så kallade skallmätningar i början av 1900-talet, säger rapportförfattaren och historikern Curt Persson.

– Ja, det är drygt 150 individer som jag vet med hundraprocentig säkerhet. Men sen är det ju så att arkiven har ju destruerat material i ett antal olika omgångar, säger Curt Persson.

Det är i rasbiologiska institutets historiska arkivmaterial vid Uppsala universitetsbibliotek som historiedoktorn Curt Persson identifierat Tornedalingar som utsatts för skallmätningar under början av 1900-talet.

En tid då rasbiologiska undersökningar förekom frekvent på minoriteter och framförallt samer.

– Ja, om man ser det numerärt så är det ju samer som till omfånget drabbats störst men därefter så kommer ju tornedalingar och judar, säger Curt Persson.

Upptäckten är en del av en förstudie som Tornedalingars riksförbund gjort som i dag lämnats över till demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Syftet är att sätta fingret på hur Tornedalingar utsattes för övergrepp av staten och andra under "försvensknings politikens år" på 1900-talet, enligt förbundets ordförande Bengt Niska som nu efterlyser en sannings- och försoningskommission.

– Nu behöver ingen tvivla om det har förekommit övergrepp mot Torendalingar och Meänkielitalande. Att vi betraktades som en lägre stående ras som inte skulle blandas med riktiga svenska arier, det är ju fullständigt klart efter detta, säger Bengt Niska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".