Var tredje värmlänning vill ha färre vargar

0:56 min

Nästan var tredje invånare i de fyra vargtätaste delarna i landet vill ha färre vargar i sina län, det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av Sveriges radios P4-kanaler i Mellansverige.

Mest negativ till vargar är människor över sextiofem år och de som bor i Värmland.

– Jag tycker att landsbygden har problem med att det är så mycket varg, säger Peter Hedlund i Karlstad.

Fler än var tredje person i Värmland, 36 procent, har alltså svarat att de tycker att det ska finnas färre vargar där. Det är mer än snittet i de fyra län som ingår i undersökningen.

Förutom Värmland, ingår även Dalarna, Gävleborg och Örebro i studien - de fyra länen som är vargtätast i landet. Här finns 85 procent av vargpopulationen enligt förra årets inventeringsresultat.

Max Eriksson är statsvetare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och han forskar om allmänhetens attityder till varg.

– När folk har haft en direkt erfarenhet av varg då tenderar människor att bli lite mer negativa till varg, säger han.

– Det finns ju mycket varg i Värmland och Dalarna, så det är väl naturligt att folk är mer negativa där.

Undersökningen visar också att äldre människor i högre grad tycker det ska finnas färre vargar. Max Eriksson ser flera förklaringar till det:

– Antingen att man över tid blir mer negativ till varg, ju längre man håller på och jagar eller vistas i vargområden, eller att det handlar om en kulturell socialisering från barndomen. Att man växte upp i ett sånt samhälle med sådana värderingar som sedan följer en genom livet.

Undersökningen är gjord via webbintervjuer i Novus Sverigepanel. Totalt har drygt 4 000 personer i de fyra länen intervjuats om olika frågor inför valet.

Mest positiva till vargens förekomst är de som bor i Örebro län och totalt i alla fyra länen, så tycker mer än hälften av dem som svarat på undersökningen att antalet vargar är bra som det är - eller att det ska finnas fler vargar.

– Jag tänker att vi ska bevara vargarna. Att de ska få leva, så att de inte utrotas, så att de finns kvar här, säger Stina Jonsson i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista