Dockor används för att illustrera två föräldrar som bråkar medan ett barn ser på.
I Norrköping har antalet vårdnadstvister halverats med det nya arbetssättet. Foto: Linda Forsell/TT.

Nytt arbetssätt ger färre vårdnadstvister

1:01 min

Förbättrat samarbete mellan skolor, rättsväsende och socialtjänst har minskat andelen vårdnadstvister i fem svenska kommuner. Det visar en rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som nu vill sprida arbetssättet.

Mellan år 2014 och 2017 har stiftelsen Allmänna barnhuset drivit ett projekt på uppdrag av regeringen med avsikt att minska andelen vårdnadstvister i fem kommuner: Stockholm, Västerås, Norrköping, Helsingborg och Malmö.

Projektet som kallas för Samverkansteam, innebär att olika yrkesgrupper samarbetar för att ge separerade föräldrar som är i konflikt, rätt stöd.

– Föräldrar behöver stöd, de kanske går i samarbetssamtal eller familjerådgivning och då är det viktigt att de här olika stödinsatserna koordineras. Då slipper man fler kontakter kanske, det tar kortare tid, menar Cecilia Sjölander, generalsekreterare på Stiftelsen allmänna barnhuset.

Varje år är närmare 50 000 barn är med om att deras föräldrar separerar och för de flesta familjer innebär det en omställning. Syftet med projektet har varit att undvika långdragna och konfliktfyllda vårdnadstvister.

De fem kommunerna har bland annat prövat att öka barnens delaktighet i samtalen mellan de professionella och föräldrarna. I Norrköping har man genom projektet lyckats minska vårdnadstvisterna med 55 procent.

– Det är fantastiskt att tänka sig att det här kan ha gjort den här skillnaden och att det är färre familjer som behöver använda sig av en domstol, säger Anna Skagerström, enhetschef för socialkontoret barn och ungdom i Norrköping.

Enligt rapporten har det nya arbetssättet gjort att familjerna fått hjälp mycket snabbare. Nu vill Stiftelsen Allmänna barnhuset att fler kommuner ska arbeta efter den nya modellen.

– Vi kan också se behovet av att de statliga utredningar som nu pågår, till exempel översynen av socialtjänstlagen, att ta med sig det här underlaget i framtidens socialtjänst, säger Cecilia Sjölander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista